Het afkicken van een gokverslaving

Het eerste dat reageert als je stopt met spelen, is je lichaam. Want ook al heb je geen drugs in je lichaam stopt, je lichaam is gewend om te spelen. Je hele leven staat met een gokverslaving namelijk in het teken van gokken. Dus als je stopt, krijg je ontwenningsverschijnselen. Hoe is het mogelijk? Tijdens het gokken maakt het lichaam adrenaline (dit stofje geeft een kick) en endorfine (door dit stofje voel je je goed) aan. Je lichaam is gewend aan deze golf van hormonen en zal eraan wennen. Wanneer de productie van deze hormonen plotseling stopt, reageert je lichaam dus direct en vaak erg negatief.

Lichamelijke en mentale klachten bij het afkicken

Lichamelijke klachten die je op kunt lopen tijdens de ontwenningsfase zoals beschreven op cacnverslavingszorg.nl zijn bijvoorbeeld lichamelijke onrust, slecht slapen, zweten en trillen. Bovendien kunnen ook je darmen en je maag last krijgen van problemen, en vaak gaat de ontwenningsfase gepaard met flinke hoofdpijn. Bovendien zul je ook last krijgen van mentale klachten, die vaak nog wel vervelender zijn dan de lichamelijke klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan enorme prikkelbaarheid en agressie, angsten, schaamte en sombere gevoelens die nog wel eens tot een depressie leiden. 

Blijf sterk en houdt vooral vol

Het is belangrijk om jezelf te blijven voorhouden dat deze fase tijdelijk is. Ja, de afkickverschijnselen van gokken zijn heftig, maar ze zullen steeds minder worden. De eerste drie maanden zijn het lastigst. Eerst zullen de lichamelijke reacties verdwijnen en pas later de mentale reacties. Het kan zijn dat je daar uiteindelijk professionele hulp voor nodig hebt. Zorg dat je die krijgt, want dit gaat je enorm helpen met herstellen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een therapeut of schrijf jezelf in bij een afkickkliniek wanneer je echt niet van het probleem af kunt komen. Zo weet je namelijk zeker dat je de goede behandeling krijgt en snel van je probleem af bent. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *