Wat kan je leren van een boek over hooggevoeligheid?

Gevoeligheid is een kenmerk dat 15-20 procent van de bevolking treft. Het is geen stoornis, maar verwijst eerder naar een verhoogd vermogen om dingen waar te nemen en emotioneel te reageren. Hoewel sommige mensen gevoeligheid als een zwakte kunnen zien, zijn er veel voordelen aan hooggevoelig zijn. Door een hoogsensitiviteit boek te lezen, leer je meer over jezelf, of je hoogsensitief bent, of over anderen als je hoogsensitieve mensen beter wilt begrijpen.

De kunst van rusten, opladen en loskoppelen

Rusten. Opladen. Ontkoppelen. Dit is een van de dingen die een boek over hooggevoeligheid je kan leren. Je kunt geen van deze dingen doen zonder de andere twee, en het is altijd het beste om een ​​evenwicht te vinden tussen al deze dingen. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van alledaagse stressoren. Je moet er echter ook voor zorgen dat je geest wordt opgeladen door elke dag nieuwe uitdagingen aan te gaan. Om ervoor te zorgen dat je voldoende rust en oplaadtijd krijgt, moet je soms ook de stekker uit het stopcontact halen.

Hoe kun je in het hier zijn?

Aanwezig zijn betekent in het moment zijn, bewust zijn van je omgeving. Het betekent dat je je bewust bent van anderen, maar ook van je gedachten en gevoelens. Aanwezig zijn betekent ook bewust zijn van je lichaam en omgeving. Wanneer je niet volledig hier in ons leven bent of wanneer we worden afgeleid door zorgen over de toekomst of spijt over het verleden, mis je veel kansen voor vreugde en groei die binnen handbereik zijn. Hier zijn betekent waarderen wat er nu gebeurt in plaats van je zorgen te maken over wat er zou kunnen gebeuren of wensen dat de dingen anders waren.

Hoe begin je klein en word je groot?

Een boek over hoogsensitiviteit kan je helpen een fundament te leggen en de sterke punten en uitdagingen van een hoogsensitief persoon te begrijpen. Het kan je de tools geven om klein te beginnen en groot te bouwen. Het is gemakkelijker om nieuwe gewoonten te ontwikkelen als je met iets kleins begint, zoals ervoor zorgen dat je huis schoon is voordat je ’s avonds naar bed gaat. Als dat niet te overweldigend is, kun je nog één ding proberen. Na het eten kun je een wandeling maken in plaats van op de bank televisie te kijken. Als die dingen ook niet te moeilijk voor je zijn, dan is het misschien tijd om na te denken over iets groters. Dit kan zijn als vroeg opstaan ​​of leren dat niet iedereen de mening van iemand anders over zijn levenskeuzes wil. Probeer nieuwe dingen uit en neem risico’s, ook al lijken ze op het eerste gezicht intimiderend. Als iets niet lukt, leer dan van die ervaring en ga verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *