Op zoek naar de toekomstige opleiding 

Veel jongeren hebben de laatste jaren last van mentale problemen. Soms is het lastig om hier een oorzaak van te duiden, maar het is overduidelijk dat er steeds meer grote lasten op hun jonge schouders gelegd worden. Jaren geleden was de studiekeuze er bijvoorbeeld helemaal niet. Van vrouwen werd gewoon verwacht dat zij naar de huishoudschool gingen en daar bleef het dan vaak bij. Voor mannen was het pad ook al uitgestippeld. Nu is de keuze veel moeilijker en zijn er ontzettend veel studies waar je als jongere uit zou kunnen kiezen. Nu krijg je het probleem dat jongeren zeggen: “Ik vind geen enkele opleiding leuk.” Dit zorgt voor stress.  

Je niveau bepaalt het vervolg 

Er wordt namelijk toch echt van iedere jongere verwacht dat hij op de middelbare school een keuze maakt of gemaakt heeft wat de volgende stap zal gaan zijn. Vaak is de eerste keuze een keuze voor een mbo- of een hbo-opleiding, maar hier wordt de keuze vaak al voor je gemaakt. Wanneer je minimaal een havo-diploma hebt, dan wordt er eigenlijk al van je verwacht dat je naar het hbo gaat om daar een diploma te halen. Wanneer je dan naar het mbo zou gaan, dan wordt je toch wel raar aangekeken, omdat dit onder jouw niveau zal zijn. Zo worden veel jongeren in de keuzevrijheid beperkt.  

De goede begeleiding 

Misschien dat de vrijheid in de keuze het aantal mogelijkheden laat groeien en daardoor nog meer twijfels laat ontstaan, maar dan zal er ongetwijfeld een opleiding zijn die wel leuk is. Daarnaast is er voor iedereen een hulp te vinden die je kan helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Het is voor ouders vaak lastig om hun kind te begeleiden bij het maken van deze keuze. Je kunt meegesleept worden naar een open dag, maar dit heeft vaak niet het gewenste effect en de keuze zal uiteindelijk toch echt door de jongere zelf gemaakt moeten worden.  

Hulp bij de studiekeuze 

Door externe hulp bij studiekeuze in te schakelen, heb je een hulp die jou op een professionele manier kan begeleiden bij dit toch wel lastige vraagstuk. Zo krijg je andere handvatten om een keuze te maken en dit kan jou waarschijnlijk ook tot meerdere andere inzichten leiden. Je moet uiteindelijk zelf natuurlijk de keuze maken, maar daarbij is een beetje hulp en begeleiding vaak wel fijn. Op een aantal momenten zul je begeleiding krijgen en aan het einde zal je waarschijnlijk wel het antwoord op de studiekeuze vraag hebben.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *